WordPress VS Google Sites

Om te beginnen wil ik benadrukken dat het eigenlijk een vergelijking is van appelen met peren. Beide zijn tools om websites te bouwen, maar daar houdt de vergelijking grotendeels op. Of toch niet? Vandaar deze vergelijking.

Als hobby en sinds een paar jaar als bijberoep, bouw ik websites. In bijna alle gevallen maak ik gebruik van WordPress of Google Sites. Wat zijn de verschillen?

Google Sites

Laten we eerst Google Sites in detail bekijken.
Google Sites is een gratis websitebouwer die door iedereen kan worden gebruikt, ongeacht hun technische vaardigheden. Het heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere websitebouwers, waaronder:

Gebruiksvriendelijkheid: Google Sites is zeer toegankelijk. Je kunt een website maken zonder enige ervaring in webdesign of programmeren.
Mooi ontworpen: Google Sites biedt diverse vooraf gemaakte thema’s en sjablonen waarmee je jouw website een professionele uitstraling kunt geven.
Goede integratie met andere Google-producten: Google Sites integreert goed met andere Google-producten zoals Google Drive, Google Agenda en Google Mail. Hierdoor kun je gemakkelijk content van deze producten op je website delen.
Gratis: Google Sites is volledig gratis te gebruiken. Er zijn geen abonnementskosten of creditcardgegevens vereist.
Bovendien kun je je eigen domeinnaam aan je Google Sites-website koppelen voor een unieke URL.

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van hoe Google Sites kan worden gebruikt:

  • Voor bedrijven: als basis voor een bedrijfswebsite, een portfolio of een interne website voor werknemers.
  • Voor onderwijsinstellingen: om een klaswebsite, schoolwebsite of online cursus te maken.
  • Voor non-profitorganisaties: voor het opzetten van een website voor een non-profitorganisatie, het promoten van evenementen of het starten van een crowdfundingcampagne.

Uiteraard heeft Google Sites ook enkele nadelen. Het is niet zo flexibel als sommige andere websitebouwers en biedt mogelijk niet alle functies die nodig zijn voor een uitgebreide website. Als je een website wilt met uitgebreide functionaliteiten of een uniek ontwerp, is Google Sites wellicht niet de beste keuze.

Al met al is Google Sites een uitstekende optie voor mensen die een eenvoudige, gratis website willen maken. Het is gebruiksvriendelijk, mooi ontworpen en goed geïntegreerd met andere Google-producten.

Google Sites Voor en nadelen op rij

Voordelen

Nadelen

WordPress

Laten we nu WordPress eens grondig bekijken. WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS), een softwaretoepassing waarmee je content op een website kunt beheren. Met WordPress kun je ook zonder programmeerkennis een website bouwen, hoewel het wel een iets steilere leercurve heeft dan Google Sites.

Belangrijke kenmerken zijn dat WordPress open source is en, ook hier, gratis. Het is buitengewoon populair. Volgens de meest recente gegevens van W3Techs, een website die statistieken verzamelt over technologiegebruik op websites, gebruikt maar liefst 43% van alle websites wereldwijd WordPress. Dit komt neer op meer dan 28 miljoen websites. Enkele andere technologieën die worden genoemd, zijn bijvoorbeeld Drupal (2%), Joomla (1%) en Wix (3%). Google Sites staat op de 9e plaats met 0.7% (https://w3techs.com/).

Het feit dat WordPress open source is (de broncode is vrij beschikbaar), resulteert in een overvloed aan plugins (extensies). Veel van deze plugins zijn gratis, maar er zijn ook veel betaalde opties. Voor vrijwel alles wat je met je website wilt doen, bestaat er wel één of meerdere plugins.

WordPress is ook zeer flexibel en kan worden gebruikt voor uiteenlopende soorten websites, van eenvoudige sites tot complexe e-commerceplatforms. Vaak wordt er gebruik gemaakt van thema’s voor het uiterlijk van de website. Deze thema’s kun je zelf bouwen of aanschaffen. Veel thema’s hebben ook een gratis versie, zij het met beperkte functionaliteiten.

Vanwege het uitgebreide aanbod aan opties, instellingen en plugins kan WordPress soms wel log en trager aanvoelen. Het wordt ook wat lastiger te onderhouden door de vele updates die regelmatig uitkomen, zowel voor de WordPress-kern als voor de plugins. Werken met de nieuwste updates is van groot belang, met het oog op de beveiliging. Vaak zijn updates bedoeld om ontdekte beveiligingslekken te dichten.

Voor en nadelen van WordPress op een rij

Voordelen

Nadelen

In de praktijk

Om het wat tastbaarder te maken heb ik mijn website, waar je nu aan het lezen bent, die een WordPress site is, nagebouwd in Google Sites.
www.ikbouwuwwebsite.be

Probeer vooral zelf en merk het verschil…

Conclusie

In conclusie, bij het vergelijken van Google Sites en WordPress als websitebouwers wordt duidelijk dat beide platforms unieke voordelen en toepassingen hebben. Google Sites blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid, integratie met Google-producten en kosteneffectiviteit, waardoor het een uitstekende keuze is voor eenvoudige, professioneel ogende websites. Aan de andere kant biedt WordPress flexibiliteit en veelzijdigheid, ondersteund door een overvloed aan plugins en thema’s, waardoor het ideaal is voor diverse websites, van eenvoudig tot complex. Beide platforms hebben hun eigen plaats in het spectrum van websiteontwikkeling, afhankelijk van de behoeften en vaardigheden van de gebruiker. Het is essentieel om deze aspecten te overwegen om de juiste keuze te maken op basis van het beoogde gebruik en het gewenste niveau van aanpassing en functionaliteit.